Azok a fránya fuvarparitások 2.

A fuvarozás költségeinek megfizetése az eladó és a vevő közötti megállapodás kérdése, akárcsak az áru (vagy szolgáltatás) vételára.

Paritás

A fuvardíj fizetésének terhe egyik fontos eleme az adásvételnek. Már az ókorban fejlett regulák segítették a kereskedelmet, napjainkban is szokványok, ún.: paritások alapján köttetnek üzletek. A paritások a költségek és kockázatok időbeni és földrajzi megosztását szabályozza a felek között. Akár vásárolunk (import) akár eladunk (export), már az ügylet megkötése előtt tisztáznunk kell, hogy ki milyen költséget és kockázatot vállal?! Fontos, hogy ne hagyjuk magunkat és ne engedjük a külföldi partner esetleges nyomásának! Kereskedelemben kevésbé jártas ember könnyen elfogad olyan evidenciákat, amelyek valójában nem azok. „Így szoktuk…”, „ez a szabály…” „ez a szokás…”, „mások is így csinálják…” stb. nem elfogadható. A szállítás, fuvarozás költségét fizetheti a vevő, fizetheti az eladó, vagy adott határok között mindkettő. Nyilván ez külön megállapodás kérdése, amely végül kialakítja a termék végső árát.

A közhiedelemmel ellentétben nem biztos, hogy az jár rosszul, aki a fuvart (és egyéb költségeket) fizeti!

A költségviselő:

  • nagyobb lehetőséggel alkudhat a vételárból,
  • fuvardíjkedvezményre számíthat,
  • figyelemmel kísérheti az árumozgást,
  • szabadon rendelkezhet a szállítás kondícióit illetően.

Különben áthárított költségekkel szembesül, amelyre nincs igazán ráhatása!

A kereskedők számtalan esetről tudnak, amikor az áru hetekig „bolyongott”, netán sérülten, hiányosan és késve érkezett, ráadásul nem várt, utólagos költségekkel terhelten. Egyszóval a portéka túl drágának bizonyult. Ha Európai Unión belül vásárol valaki, általában javasoljuk az EXW (ex works) vagy Free Carrier (FCA )paritást. Fuvardíj tarifáink alapján az érdeklődők azonnal kalkulálhatnak, hiszen egyösszegű, háztól-házig érvényes és kedvező díjtételt kapnak.

Íme egy példa arra, hogy nem mindig az jár jól, aki mindent készen kap: http://www.vaminfo.hu/forum/

Téma kifejtése
Import az USA-ból
Beküldő: ++++ Melinda, dátum: 2008-10-02 10:37
Röviden a cégünk esete:
USA-ból Seattleből importált cégünk termékeket. Az amerikai cég DDU Eger fuvarparitással indította el a csomagot, a szállítási költésget cégünkig kifizette. Amikor megkaptuk az értesítést az árunk megérkezéséről a +++ Kft-től, meglepetten láttuk,hogy az árunk CFS Budapest paritással érkezett. Az amerikai szállító cég a hajóraklevélre Budapest CFS-t írt, így ezek
szerint a szállítási költséget nekünk újból ki kellene fizetni Budapestről Egerbe, ami már nem kevés 1000 kg-nál. A cégünk felvette a kapcsolatot a szállító céggel, akik ígéretet tettek, hogy az árut ide lesz szállítva nekünk.
Az áru Budapestre érkezésének már 3 hete. A csomag pihen, mert az intézkedés eléggé akadozik a +++ Kft.-nél.
Azt hiszem a partner cégünk és mi sem vagyunk hibásak ez ügyben.
Kérdésem: Kinek lenne a feladata kideríteni, hogy mi módon változott meg a fuvarparitás? Jelen esetben mi a teendő? Kit terhelnek a felmerült költségek és kié a felelősség ez esetben?
 Köszönettel
+++ Melinda
Re: Import az USA-ból
Beküldő: +++ Attila, dátum: 2008-10-03 07:00
A paritás meghatározása a külker. szerződés része. Azt sem a szállítmányozó, sem a fuvarozó nem írhatja felül. Ne fizessenek egy vasat sem a szállítmányozónak. Elég sokat alkalmazott trükk amit Önökkel meg akarnak etetni. A nagy szállítmányozókmagyarországi partnerei vagy leány cégei ezzel veszik le a magyar partnert is a külföldi mellett. Az áru átvételénél hivatkozzanak az INCOTERMS-re és a szerződésükre. A három hetes pihenésért nyugodtan pereljék be a magyar céget.
Üdvözlettel: ++++ Attila
Re: Re: Import az USA-ból
Beküldő: +++ Melinda, dátum: 2008-10-06 13:53
 Tiszelt +++ Attila!
 Köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel: +++ Melinda

Interneten bárki összehasonlíthat árakat, összevethet jellemzőket, azonnal szállíttathat, akár a szomszéd boltból vagy távolibb országból is. Az e-kereskedelem használatával a világ számos országából megrendelhetjük és boldog tulajdonosai lehetünk a kiszemelt motorkerékpárnak, bútornak, kerti locsolónak vagy száz éves varrógépnek. Persze el is adhatunk és ha az Európai Unió valamely országa a célpont, még a vámolással sem kell bajlódnunk. Érdemes élni a globalizmus adta lehetőségekkel, hiszen néhány egérkattintással nemzetközi kereskedőkké lehetünk!