Gyűjtőfuvar, nemzetközi költöztetés, egyszerűbb már nem lehet

Habár a kisebb-nagyobb gazdasági válságokat, úgy tűnik leküzdi a nyugati világ, napjainkban azért még érezhető némi visszaesés a nemzetközi áruforgalom volumenében 2010-hez képest. Akkoriban számos kereskedő és termelő akasztotta szögre vállalkozása kulcsait, jelentős részük azonban újra porondra lépett. A kereslet éledezik, de az óvatosság nem árt: a hatalmas raktárkészletek ideje már, vagy még nem  érkezett el.

gyűjtőfuvarozásA válság előtti “szép időkben” még a teljes kocsirakományok voltak jellemzőek a nemzetközi fuvarozásban, ám manapság a gyűjtőfuvarozás kap egyre nagyobb szerepet. Ha közúti gyűjtőfuvarban ad fel valaki küldeményt, két módozat közül választhat:

Az egyik a hagyományos (főként a multicégek erőssége), amikor a küldeményt kisárusszállítókkal több feladótól összeszedik, és beszállítják egy gyűjtőraktárba. A küldeményt itt átrakodják, betárolják, papírozzák, a többi áru beérkeztéig “pihentetik”. Később sok más küldeménnyel együvé rakva, elindítják egy többnyire menetrend szerint közlekedő kamionnal. Az érkező gyűjtőraktárban ellenkező előjellel, de minden ismétlődik: kirakodás, papírozás, házhoz szállítás.

A hagyományos, -vagyis a köztes raktározás beiktatásával folytatott gyűjtőfuvarozás- előnye a széleskörű hálózat (szinte minden európai országban vannak gyűjtőpontok), valamint a nagy árumennyiségből eredő fajlagosan alacsony fuvarozási költség, és a gazdaságos fuvardíj. A vevőcsalogatás érdekében a tőkeerős (multi) fuvarozó, logisztikai cégek időnként kampányjellegű, piactörő, önköltségű fuvardíjakkal is operálnak néha, ilyenkor jól járhat az ügyfél. De rosszul is, mert a kuncsaft esetleg szembesülhet különféle díjak felszámításával, zavaros árképzéssel. Időnként a menetidő elhúzódhat (pl. Münchenből Budapestre 10-12 nap érkezik meg a küldemény), de nem ritka a téves címzés, elkallódó alkatrészek, raktározásból eredő áruhiány vagy árusérülés. A reklamációk kezelése esetenként hosszadalmas és rugalmatlan, és hallottunk már olyan abszurd esetről is, amikor a késve szállító fuvarozó számlázott kötbért(!) az ügyfélnek…

A gyűjtőfuvarozásnak adott egy jóval egyszerűbb és általunk is gyakorolt megoldása: amikor a külföldre szánt vagy onnan feladott küldeményt ugyanaz a teherautó szállítja háztól-házig, átrakás és raktározás nélkül!

Gyors és könnyen követhető, versenyképes módszer. A menetidő jóval rövidebb, a disztribúciós lánc rövidítésével az árusérülés kockázata is lényegesen kisebb. Kedvező fuvardíjtételek alakíthatók ki, amelyek fuvartarifáink alapján könnyedén kalkulálhatók.

A kereskedelmi forgalom csökkenését némileg ellensúlyozzák a magánszemélyek unión belüli és kívüli nemzetközi költözései, ingóságok, kisgépek, bútorok fuvaroztatása. Ha kis lakásból költözik az ügyfél és/vagy nem jelentős mennyiségű az ingósága, gyűjtőfuvarban is bonyolíthatja mindezt. A raktérben elkülönítve szállítunk mindent, ráadásul ha csak a fuvart kéri (mert a csomagolást, rakodást házon belül megoldja), akkor igen kedvező áron jut el A-ból B-be.

Lehet ennél egyszerűbben?