Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM): további fél évig nem büntetik a fuvarozókat

Nagyban érinti a nemzetközi és belföldi fuvarozást, hogy május végéig kitolták a türelmi időt, így a TSM rendszer addig még nem büntet. A tavaly szeptemberben életbe léptetett túlsúlyrendeletet már decemberben módosítani kellett…

Az országosan 89 mérőponttal rendelkező, nehezen kikerülhető automata súlymérő hálózat, objektív felelősség alapján büntet, amennyiben túlsúlyt mér az ellenőrzési ponton áthaladó járműnél. A csekket utólag küldik a jármű üzembentartójának. (A jogszabályok nem engedik a közigazgatási hatósági eljárásokban a méltányosság gyakorlását.)

A TSM rendszer idén januártól már „élesben” működik ugyan, de csak júniustól büntet, addig csak figyelmeztet. Ez nem jelenti azt, hogy közúti ellenőrzés során, a tehergépkocsi súlyát, illetve tengelyterhelését nem mérhetik az eddigi bevált módszerekkel.

A decemberi 30-i rendeletmódosítás szükségét az váltotta ki, hogy az ősszel életbe lépett túlsúlyrendelet teljesen megszüntette a korábbi tűréshatárt! Addig 500 kg túlsúlyt még nem büntettek, de az új rendelet a fuvarozók „nagy örömére” elvileg már 1 kg túlsúlyt is büntetni akart; a bírság (sarc?) alsó határa pedig 50000 forint! Képzeljük el, egy 40000 kg össztömegű kamion esetén mennyire életszerű 1kg túllépés hiteles megállapítása és a szankciók szükségessége!

Ebből is látszik, hogy aki „tanítani sem tudja, igazgatja” alapon, a jól fizetett jogalkotói gárda, ezúttal is előbb lőtt és csak utána kérdezett. Az alkalmazhatóság ugyan kétséges, de a pénzbeszedés mindenek előtt…

Tűréshatár hiányában, túlsúlyt eredményezhet akár egy nagydarab gépkocsivezető is, vagy a kísérője. Vizes ponyva, fékezéskor-gyorsításkor fellépő dinamikus erők, lejtő, emelkedő, a jármű vagy a rakomány kisebb lengése vagy a rakomány természete, szinte bármi, ami a tengelysúlynyomást befolyásolja.

A zéró tolerancia miatt, az óvatos fuvarozók nem használhatják ki járműveik teljes kapacitását, ami kárt okoz. Ezt úgy tűnik belátták, így az elmúlt év végén gyorsan módosították a rendeletet, azaz némileg észszerűsítették.

A friss rendeletmódosítás már bevezetett egy kisebb tűréshatárt, de csak 5 vagy több tengellyel rendelkező tehergépjárművek számára, ezek jellemzően nyerges vontatók.

A tűréshatár jelenleg 2 százalék, de hogy ne örüljön túlságosan a fuvarozó, július elsejétől ezt a felére, azaz 1 százalékra csökkentik a szakértők. Könnyű kiszámolni, hogy ez egy 40 tonna össztömegű járműszerelvény esetében 400 kilogrammot jelent, tehát ennyi túlsúlyt még nem büntetnek.

A folyékony vagy ömlesztett árut fuvarozó teherautók különösen ki vannak téve az áru természetéből adódó (tengely) terhelés változásnak.

Számukra a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ajánl egy megoldást: regisztrálni lehet a folyékony vagy ömlesztett árut, valamint az élő állatot szállító járműveket, amennyiben azok az erre a célra kialakított felépítménnyel rendelkeznek. Egy sima platós teherautót nem lehet regisztrálni arra hivatkozva, hogy ömlesztett árut fog szállítani.

A regisztrált fuvarozók járműveinek az adatai bekerülnek a jármű-adatbázisba és ezt ismeri a súlymérő rendszer is. Az így regisztrált teherautók tengelyterhelés túllépését 1 tonnás túlsúly alatt nem büntetik. (Ez a kedvezmény kizárólag a tengelyterhelésre vonatkozik, az össztömegre nem.) Forrás: 516/2017 kormányrendelet

Másik fontos változást 2018. január 18-án megjelent Magyar Közlönyben hirdetették ki, amely a járművek hosszát, szélességét, illetve tömegét érinti.

Az új általános műszaki előírások a következők:

  1. A járművek hosszát, szélességét érintő módosítások kivonata:
  • A jármű szélessége a 2,55 métert nem haladhatja meg. A fokozott hőszigetelésű jármű felépítményének vagy járművek által szállított, fokozott hőszigetelésű konténereknek vagy cserefelépítményeknek a maximális szélessége 2,6 méter lehet.
  • Azon járművek vagy jármű-kombinációk, melyek hátsó részére az energiahatékonyság javítása érdekében aerodinamikai eszközöket szerelnek fel, meghaladhatják a megengedett legnagyobb hosszúságot, de a legnagyobb hosszúságok túllépése nem eredményezheti a szóban forgó járművek vagy jármű-kombinációk rakodási hosszának növekedését.
  1. A járművek tömegére vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek:

A kéttengelyes autóbusz megengedett legnagyobb össztömege 18 tonnáról 19,5 tonnára módosult.

A háromtengelyes gépjármű megengedett legnagyobb össztömege 25 tonna lehet, viszont az útkímélő tengelycsoporttal rendelkező, vagy a hajtott tengelyen ikerabroncsozású és legfeljebb 9,5 tonna tengelyterhelésű gépjármű esetében a legnagyobb össztömeg 26 tonna lehet.

Az intermodális fuvarozási műveletek keretében egy vagy több konténert vagy cserefelépítményt szállító, legfeljebb 14,22 méter legnagyobb teljes hosszúságig:

  • kéttengelyes gépjármű háromtengelyes félpótkocsival a 42 tonna,
  • háromtengelyes gépjármű két- vagy háromtengelyes félpótkocsival, a 44 tonna össztömeget nem haladhatja meg.

MKFE kommunikáció szerint, az alternatív üzemanyaggal hajtott gépjárműveknél a megengedett legnagyobb össztömeget a forgalomba helyezést megelőző vizsgálat során a közlekedési hatóság az alternatív üzemanyag-technológiához szükséges többletsúllyal, de legfeljebb egy tonnával megnövelheti.