Önvezető kamionok…. előre tör a 21. század!

A sofőrhiány Magyarországon már évek óta jellemzi a nemzetközi fuvarozást, szállítmányozást.Több fuvarozó cég volt kénytelen kevesebb megbízást vállalni, vagy akár a járműparkot csökkentve, kamionokat eladni a bénító sofőrhiány miatt. A probléma nemzetgazdasági jelentőséget öltött, ezért a kormány állami sofőrképzéseket indított. Idén 2500 hivatásos gépjárművezetői jogosítvány megszerzését biztosítja ingyen a munkaerő-piaci változások segítése érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium. Nos, úgy tűnik közeleg a megoldás, ugyanis útjainkon megjelentek a közeljövő, inkább már a jelen önvezető kamionjai, a high tech jegyében.

Az önvezető teherautók piacra lépését elsősorban a szállítási költségek csökkentése készteti, ugyanakkor a gépkocsivezetők hibáiból (főként az elalvás) eredő balesetek kiküszöbölése, tehát a közlekedésbiztonság is fontos szempont.

Az önvezető kamionok menetoszlopokban járják majd az utat, és az új közúti fuvarozási mód az ún. platooning (talán „szakaszozás”) műfaji megnevezést kapta. Elöl, egy gépkocsivezetővel a vezérautó, amelyet engedelmesen követ a többi vezető nélküli egység, egyszerre fékezve, gyorsítva, kerülő manővereket végrehajtva.

A sávtartó és távolságtartó automatika megjelenése a mindennapi autózásban, már előrevetítette a nem kötött pályás járművezetés önműködését, új távlatokat adva a nemzetközi fuvarozásnak és általában a logisztikának.

A rendszer már működik az autógyártásban. A gyárcsarnokon belül robotok viszik a munkadarabot megmunkálásra a munkáshoz, vagy éppen egy robothoz. Közben önjáró targonca emelgeti terheit a raktárban, önjáró konténerhordó dolgozik a kikötőben.

Lassan a közúti árufuvarozás is kezdi megközelíteni a hajózást és a vasutat hatékonyság, fajlagos költség, egy fő munkaerőre vetített, kedvező fuvarozott tonna/km viszonyszámokban…

A közúti árufuvarozás rákfenéje a magas költség a tömegáru-fuvarozásban.

Amíg a vasút – a kiszolgáló, háttérszemélyzetet nem számolva- 1 fő mozdonyvezető munkájával átlag 650 tonna árut továbbít két város között, ez a közúti fuvarozásban 27 gépkocsivezetőt és 27 kamiont(!) igényel.  Nyilván, ha a vasútüzemi személyzet bér és a pályafenntartás költségeit is figyelembe vesszük, már más mérőszámokat kapunk, de a közúti fuvarozásnak is van infrastruktúrája és személyzete, nem kis költségekkel, valamint káros környezeti hatásokkal. A vasúti fuvarozás a kiszállítás, a háztól – házig fuvarozás során veszti el az előnyét, még a RoLa rendszer ellenére is, azonban a platooning technológia mind erre gyógyírt jelenthet.

Az önvezető teherautó konvoj már valóban az országutak vonata, a tömegáruk, háztól-házig fuvarozásának költséghatékony és környezetkímélőbb megoldása.

Miért környezetkímélő?

Mert a szenzorok vezérelte önjáró vezetési mód, kikerülve az emberi reakcióidő okozta „fáziskésést”, jelentős üzemanyag megtakarítással, vagyis kevesebb üzemanyag fogyasztással jár. Az állandó és szoros követési távolság csökkenti a légellenállást.

Ha a számos technológiai lelemény mellé számoljuk a GPS vezérelte járműirányítást (beleértve a sebességváltást), amikor a betáplált topográfiai adatok (lejtő-emelkedő) ismeretében a gázadás-gázelvétel is emberi beavatkozás nélkül történik, akkor már tényleg önvezetésről beszélhetünk. A magától történő beparkolás, dokkolás, sőt rakodás már ajándék!

Világtrend… hol tartunk?

Az Egyesült Államokban 2015 elején állítottak forgalomba egy rendszámos Freigtlinert. A következő évben, egy átalakított Volvo jutott el sörszállítmányával Fort Collinsból Colorado Springsbe. A 193 kilométer hosszú úton, 161 kilométert tett meg teljesen autonóm módon, a GPS vezérléssel és 3D radarral felszerelt kamion.

A Magyarországól kitiltott Uber, az önvezetők piacának küzdőterére is belépett. A fejlesztő Otto céget megszerezte és jelenleg a Google testvérvállalat Waymo-val küzdve (vagy küszködve), óriási perek középpontjába került.

A mindeddig kevéssé ismert kaliforniai székhelyű Starsky Robotics olyan jövőre számít, ahol már egyáltalán nincs sofőr, helyette végig távvezérlőket használnak az autópálya kijáratától a célállomásig. A jövő diszpécsere tehát a gépkocsivezető is lesz egyben, miközben végig egy monitor mögött ül az irodában!

Ebben az irányban kiemelkedő fejlesztéseket folytat még az UPS, a drónokkal történő csomagszállításban is gondolkodó Amazon, Peloton, Volvo, Freightliner, Ford, valamint a Tesla, amely elektromos flottát tervez, nyugdíjazva az évszázados dízelmotort.

Németországban a Future 2025 program keretén belül 2014-ben mutatta be első önvezető kamionját a Mercedes-Benz.

Hollandia kormánya a 2016-os soros elnöksége alatt hirdette hirdette meg „csapatépítő” versenyét, a European Truck Platooning Challenge-t. Több országból 12 önvezető kamion indult konvojban, több ezer kilométert megtéve. A rendezvény célja az „önműködő autókra vonatkozó fejlesztések bátorítása”. A demonstrációra nemcsak a nagy autógyártók és közlekedésmérnökök, de nagyfogyasztó cégek képviselői (Unilever, DHL) tagjai is meghívót kaptak.

Svédországban a közel húsz tonnát cipelő sofőrfülke nélküli kamion már közlekedik.

A gyártó az Einride, aki már nehézsúlyúnak számít a „selfdrive” nemzetközi ringjében. Teherautójában a „svédcsavar”, hogy az nemcsak önvezető, hanem egyúttal elektromos motorral hajtott! T-pod nevű teherautó 15 EUR raklap szállítására, egy feltöltéssel cirka 200 kilométer megtételére képes. Mivel nincs szükség sofőrre, a T-podnak vezetőfülkéje sincs, ettől megjelenése igencsak meghökkentő.

A teherautó hibrid irányítással működik, ami azt jelenti, az autópályán önállóan, távoli felügyelet alatt halad, az országutakon viszont a figyelő személy átveszi fölötte az vezetést.

Mi a helyzet hazánkban?

Idén szeptemberben tesztelt a Volvo Trucks és a Waberer’s önvezető kamionokat közúti forgalomban. A három kamion 50 kilométert tett meg az M1-es autópályán. Lébénytől Rábapatonáig haladtak, majd az M85-ös gyorsforgalmi úton fordultak vissza. Biztonsági okokból mindhárom vonatóban volt gépkocsivezető.

Homolya Róbert, Nemzeti Fejlesztési államtitkár a teszt előtt arról beszélt, hogy Magyarország nem akar lemaradni az önvezető autók forradalma körüli versenyben, ezért tették le a kifejezetten önvezető autóknak készülő zalaegerszegi tesztpálya alapkövét, és az M76-os utat is olyanra tervezik, hogy alkalmas legyen önvezető járművek tesztelésére forgalomban, sőt több országgal, köztük Szlovéniával, Szlovákiával és Ausztriával folytatnak tárgylásokat, hogy a tesztautók átmehessenek oda is – mondta az államtitkár.

Az önvezető technika már nem gyerek, hanem kamaszcipőben jár. A kiforrottságot tesztüzemek, kísérleti üzemjáratok előzik meg. Próbálják felkészíteni a jövő fuvarozási módját a technika, közlekedés, illetve egyes forgalmi és élethelyzetek nyújtotta váratlan eseményeire, rejtett csapdáira, vagy akár a terrorizmus kihívásaira.

A jogi hátteret is hozzá kell igazítani a fuvarozás új módjához, pl. nagy kérdés lesz majd, hogy ki a hibás egy olyan nem várt közlekedési balesetben, amelyet egy önvezető jármű okoz…