SENT a lengyel EKÁER

Nem maradnak ki a jóból északi barátaink sem: húsvétra lesz lengyel EKAER. A példa ragadós…

 A magyar EKÁER rendszerhez hasonlóan, Lengyelországban is bevezetik a közúti szállítmányokat bejelentő és a közúti árufuvarozást ellenőrző rendszert, a SENT–t. A közúti árufuvarozás, árumozgás ellenőrzésére létrehozott rendszerről szóló törvény 2017. április 17-én lép hatályba, a türelmi idő rövid, csupán május 1-ig tart – tájékoztat a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE).

A bejelentésre kötelezett áruk

Folyékony üzemanyagok: motorbenzinek és dízelolaj, kenőolajok, biodízel, különböző üzemanyag adalékok, fagyállók, hígítók és oldószerek, denaturált szesz, szárított dohány. Ezen termékek gyakran képezik a szabálytalan áfa- és jövedékiadó-elszámolások, illetve csalások tárgyát, ezáltal a legnagyobb veszteségeket okozzák az állami költségvetésnek. A „kockázatos termékek” listáját szükség esetén kiegészítik.

A törvény nem vonatkozik

  • a zárjeggyel ellátott, az egyedi kiszerelésű termékekre,
  • 500 kg (vagy 500 liter) mennyiség alatti szállítmányokra.
  • kivételt képeznek a postai küldemények és a katonai ill. nemzetközi szervezetek céljára/járműveivel végzett szállítások is.

A törvényben javasolt megoldások figyelembe veszik a német, magyar és portugál tapasztalatokat. Az egyik leglényegesebb különbség a magyar rendszerhez képest: a bejelentési kötelezettség a Lengyelországból és Lengyelországba irányuló fuvarok mellett, a tranzitszállításokra is vonatkozik (!), ami jelentős feladatokat ró többek között a magyar szállítmányozó cégekre.
A közúti árufuvarozások ellenőrzését a lengyel NAV, azaz az Országos Adófelügyelet (Krajowa Administracja Skarbowa – KAS) által vezetett Adó-Vám Elektronikai Szolgáltató Platformról (PUESC) elérhető SENT megnevezésű tele-informatikai rendszer végzi. Ez fogadja és tárolja majd az interneten érkező bejelentéseket, azok kiegészítéseit, valamint az ellenőrzésre vonatkozó adatokat. A referenciaszámot – a magyar rendszerhez hasonlóan – az áru belföldi feladója vagy belföldi átvevője kéri meg, azonban a tranzit szállítások esetén ez a lengyel illetve külföldi szállítmányozó feladata.

Az eljárást a külföldi szállítmányozók számára egyszerűsítették, tőlük nem követelik meg az elektronikus aláírást és a teljes körű regisztrációt. A referenciaszám 10 napig lesz érvényes, átadható SMS-ben, e-mailen vagy kinyomtatott formában.

Szankciók

Az ellenőrzést a rendőrség, a közlekedési felügyelet (ITD), valamint a vám- és határőrség, vagyis az útdíjfizetés felügyeletére jogosult szolgálatok végezhetik.

  • A feladó ill. átvevő cég általi bejelentés hiányában vagy valótlan adatokat tartalmazó bejelentés esetén a szállítmány értékének 46%-át kitevő, de nem kevesebb, mint 20 000 zloty pénzbüntetés szabható ki.
  • Ha a szállítmányozó elmulasztja a bejelentést, az 20 000 zloty pénzbüntetést von maga után. Amennyiben a bejelentés adatainak kiegészítésében vagy aktualizálásában van mulasztás, akkor 5000 zloty bírság róható ki.
  • Amennyiben a rakomány nem felel meg fajtája, mennyisége, tömege, térfogata szempontjából a bejelentett adatoknak, vagy az áruszállítmány emelt kockázattal jár, a jármű vámzárral látható el, illetve ha nem történt meg a szállítmány bejelentése – a jármű és/vagy csak a rakomány lefoglalható.

A gépkocsivezető felelőssége arra terjed ki, hogy a referenciaszám (vagy az azt helyettesítő dokumentumok) nélkül nem indulhat el, ellenkező esetben a pénzbüntetés 5000-7500 zloty lehet.
A lengyel pénzügyi tárca számításai szerint az adórendszerben elkövetett szabálytalanságok kiküszöbölése az áfa és jövedéki adó terén kb. 6,5 milliárd zloty többletbevételt jelent a költségvetés számára 2017. és 2026. között.

A lengyel közúti áruszállítás ellenőrzésének rendszeréről IDE kattintva olvashat bővebben.